Meer informatie

Uitgave voorjaar 2019

Beste bezoeker,

Welkom bij deze nieuwe nieuwsbrief van Kulturhus 't Kruispunt in Laren (Gld.). Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van een aantal algemene zaken en informeert u over de culturele activiteiten in het Kulturhus voor de komende maanden. Onder het kopje Exposities is beschreven welke kunstenaar momenteel exposeert en, indien al bekend, welke exposities u kunt verwachten. 

Veel leesplezier.

---

Kulturhus ‘t Kruispunt is een multifunctionele accommodatie, met een centrale overkoepelende ontvangst- en ontmoetingsruimte. Kulturhus ’t Kruispunt biedt onderdak aan de bibliotheek, een groot aantal vaste en incidentele huurders en aan de Protestantse kerk. Een accommodatie die door haar diversiteit veel te bieden heeft: vergaderruimtes en mogelijkheden voor cursussen, workshops, exposities, optredens en repetities.

 Kulturhus ’t Kruispunt nodigt u uit om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn. Van harte welkom in onze multifunctionele accommodatie!

---

15 maart, 20.00 uur Tributeband 60s Dylan: Bob Dylan 1962-1964

Het trio 60s Dylan brengt een programma waarin Bob Dylan en het begin van de roerige jaren zestig in de USA centraal staan. Bob Dylan kan als geen ander de gevoelens van zijn generatie verwoorden. In amper drie jaar tijd groeit hij van een 21-jarige singer-songwriter in kleine cafés uit tot een idool. Alle liedjes die 60s Dylan speelt en zingt komen uit de beginperiode van Dylan’s carrière, 1962,  ’63 en ’64. Om te snappen waarom Dylan  zo snel faam verwierf, moeten we de tijdgeest waarin hij de liedjes schreef kennen. Een tijd van rassenrellen, van de koude oorlog en van werkloosheid.  60s Dylan vertelt over het Amerika van ’62, ‘63 en ‘64  en het effect ervan op de 21-jarige Dylan, ondersteund met slides en authentieke filmbeelden. Het publiek krijgt een prachtig tijdsbeeld met aan de ene kant veel momenten van herkenning en aan de andere kant  verrassende eye-openers.​

De stormachtige start van Dylan’s carrière wordt over het voetlicht gebracht door een mix van filmfragmenten, foto’s, achtergrondverhalen en vanzelfsprekend een selectie van zijn songs, die live worden gespeeld. In amper drie jaar tijd verandert Dylan van vagebond en straatartiest tot popidool van de protestgeneratie. Wat doet dit met hem? Hoe kijken de mensen die met hem werkten daar tegenaan? Wat waren de maatschappelijke achtergronden van het Amerika van die tijd?

Frans Assink
​Frans is de Dylankenner van het trio 60s Dylan.
Vanaf  midden jaren ’70 is hij fan van Bob Dylan. Hoewel Frans te jong is om de akoestische begintijd van Bob Dylan bewust meegemaakt te hebben, maakt deze periode toch de meeste indruk op hem. Hij gaat zich verdiepen in de jonge Bob Dylan en wil mensen graag het bijzondere van die periode laten ervaren.
Frans zingt en speelt gitaar en mondharmonica.

Bart Eugelink
Bart begint klarinet te spelen op zijn tiende. Maakt deel uit van diverse folkbands, waaronder de band Orient Express. waarmee hij muziek speelt uit het Middellandse Zeegebied. De band maakt CD’s, waarop Bart niet alleen klarinetten en gitaar speelt, maar ook de girnata (Turkse klarinet) en de kaval (Bulgaarse fluit).  Op een festival in Vancouver leert hij klezmermuziek kennen en wordt erdoor gegrepen. Hij richt de klezmerband Oor Hasjachor op en maakt daarmee twee CD’s. Daarnaast maakt hij al jaren deel uit van Jazz ma non troppo. Sinds 2014 versterkt Bart 60s Dylan. Hier zingt hij en speelt hij gitaar, klarinetten, low whistle, trekharmonica en cajon. 

Martin Eugelink
Martin, de jongere broer van Bart speelt zijn hele leven lang al basgitaar. 20 jaar als prof bij PPM Showband  het hele land door van feesttent naar discotheek. Maar sinds een aantal jaren wat gas teruggenomen …. en speelt hij voor zijn plezier in diverse  bands. Johnny Teardrop & The Tissues, een rhythm & bluesband uit Oldenzaal, Local Heroes, een band met een blazerssectie met repertoire uit de jaren 80/90 en sinds 2016 ook bij 60s Dylan. Met deze laatste band speelt hij op een Fender akoestische basgitaar. Bij de andere 2 op een oude Fender Jazz bas uit 1962.

 € 10,00. Kaartverkoop start op 1 februari. Kaarten zijn ook te reserveren via bankoverschrijving (NL22RABO0334850061 t.n.v. St. Kulturhus 't Kruispunt

Jaarlijkse uitvoering van de Larense Accordeonvereniging op zondagmiddag 17 maart

Kulturhus jubileumboek

Ons jubileumboek is nog te koop in het Kulturhus en bij het postagentschap van Plus Beuzel voor € 12,50, OP=OP.

4, 5 en 6 april: De revusical Indivia

Op 4, 5 en 6 april 2019 presenteert de commissie Ketelpot de Revusical: INVIDIA.

Revusical “Invidia” op de planken met ruim 60 deelnemers! Er was eens… een uniek, spannend verhaal in de gedachten van Ria Langeler wat inmiddels is uitgegroeid tot een ware revusical waar meer dan 60 mensen uit Laren en omgeving bij betrokken zijn. Deelnemers, man en vrouw, jong en oud, ervaren en minder ervaren, zullen te zien zijn in een avondvullende revusical. Het is geen musical, geen revue en geen toneelstuk. Maar een unieke combinatie daarvan, vandaar de naam revusical. Het stuk zal worden gedragen door 22 toneelspelers, 6 danseressen en 9 muzikanten en speelt zich af in een heus Western Saloon. Vanaf het eerste moment zult u worden meegenomen in het verhaal van de familie Smit. Een familie waar haat, jaloezie, nijd en afgunst centraal staan en waar vanuit de naam “Invidia” ontstaat. Naast de nodige hilarische momenten kampt ieder familielid met zijn of haar eigen geheim. Kunt u het geheim achterhalen? En weet u wie er schuldig is aan het grootste geheim? Samen met de danseressen en spelers, in kenmerkende kleding en een prachtig decor, wordt het stuk muzikaal omlijst door enkele muzikanten van Livin’ Room, Sing it en een drietal blazers, om u volledig in het Western te wanen. Bent u nieuwsgierig naar beelden van deze voorbereidingen? Volg ons dan op Facebook of Instagram met de gebruikersnaam: revusicalinvidia. De revusical “Invidia” is te zien op donderdagavond 4 april, vrijdagavond 5 april en zaterdagmiddag en – avond 6 april 2019 in ‘t Kulturhus te Laren. De aanvangstijden zullen zijn: 19.30 uur voor de avondvoorstelling en 13.30 uur voor de middagvoorstelling. De toegangsprijs is €15, – inclusief koffie/thee en een avondvullend programma. Na de voorstellingen is er ruimte voor het napraten onder het genot van een drankje. Medefinancier van dit evenement is gemeente Lochem. De voorverkoop zal eenmalig plaatsvinden in ‘t Kulturhus te Laren op 15 februari 2019 van 19.00 – 20.30 uur. Mochten er naderhand nog kaarten beschikbaar zijn, dan zijn deze te koop bij ‘t Kulturhus. Er geldt een maximum aantal van 6 kaarten per persoon. Het toegangsbewijs dient direct te worden betaald bij afhalen. Betalen is zowel per pin als contant mogelijk.

Kaartverkoop: Vrijdagavond 15 februari 2019 van 19.00 uur tot 20.30 uur!

Een mooie gelegenheid om uw Avondje-Uit bon te gebruiken (€ 5,00 bijbetaling)!

 

Concert door Ons Genoegen. Zaterdagavond 13 april

Zaterdagavond 18 mei:

Ierse avond met folktheaterband Blue Dew

 ‘My Turn of Phrase’ is de nieuwe voorstelling van de folktheaterband Blue Dew; een muziekprogramma met liedjes, met zorg gekozen, gespeeld en gezongen door Pim Leutholff, de gitarist van Blue Dew. Pim wordt hierbij begeleid door de andere Blue Dew muzikanten: Wendy van Zomeren (viool en zang), Helga Huisjes (gitaar, ukelele en zang) en John Beumer (bluesharp, bas en zang). Blue Dew brengt deze voorstelling in haar jubileumjaar waarin de band maar liefst al 30 jaar bestaat!

De mooiste liedjes van Pim Leutholff!
Pim Leutholff begon in de jaren tachtig met gitaarspelen en is al bijna net zo lang muzikant bij de theaterfolkband Blue Dew. In deze periode heeft hij een prachtig repertoire verzameld van ‘typische Pim liedjes’. Zoals nummers van de Noord-Ierse liedschrijver en zanger Paul Brady, de Brits/Ierse folkmuzikant Andy Irvine en de Amerikaanse singer-songwriter Harry Chapin. Allemaal juweeltjes die ontroeren of juist stevig aangeven hoe wreed het leven soms in elkaar steekt.
Hieruit heeft Pim voor de voorstelling ‘My Turn of Phrase’ de liedjes gekozen die hij graag, samen met Blue Dew, voor publiek wil spelen: My heart’s tonight in Ireland, Mary and her soldier, Shooting Star, Nothing but the same old story, e.v.a.. Het resultaat is een voorstelling vol intieme en krachtige liedjes waarbij Pim de oorsprong van deze liedjes vertelt en zijn verhaal brengt waarom juist deze liedjes in de loop der jaren zo belangrijk voor hem zijn geweest.

Met My Turn of Phrase brengt Blue Dew twee sets van ruim drie kwartier, aangenaam luisterplezier dankzij het karakteristieke en bij het publiek geliefde stemgeluid van Pim, bijzondere gitaarpartijen, fijn vioolspel, meerstemmige zangbegeleiding, akoestische bas en mondharmonica.

€ 15,00 incl. koffie en thee voorafgaand aan de voorstelling. Kaartverkoop start op 1 april. Kaarten zijn ook te reserveren via bankoverschrijving (NL22RABO0334850061 t.n.v. St. Kulturhus 't Kruispunt

Meer informatie
Blue Dew, My Turn of Phrase: www.bluedew.nl

 

Vocaal Ensemble Lochem

Liederen van Brahms en Schumann onder begeleiding van Marien en Anna van Nieukerken (piano).

Vierstemmig koor en vierhandig piano.

---

Samen op de koffie, ja gezellig!

We beginnen een nieuw initiatief. Hoewel, we gieten een oud initiatief in een nieuw jasje. Het idee om elke donderdagochtend een koffieochtend te organiseren was een paar jaar geleden geen succes. Hoewel, 1 keer in de maand kwamen ook de bewoners van Talma en was er een leuke activiteit. Er was muziek, iemand vertelde over zijn hobby, er werd een verhaal gelezen etc.

De wekelijkse koffieochtend is er niet meer, maar de maandelijkse koffieochtend met de Talmabewoners en een leuke activiteit nog steeds wel. Het Kulturhus en Talma zijn van mening dat deze activiteit door moet gaan en weer toegankelijk moet zijn voor meer mensen uit Laren (en omgeving). Gewoon, om elkaar te ontmoeten, om samen koffie te drinken en te genieten van een leuke activiteit.

 

Daarom, wees welkom op donderdag 14 februari vanaf 10.00 uur. Voor € 6,00 krijgt u 2 kopjes koffie of thee met iets lekkers er bij en kunt u even genieten.

Tot ziens.

Samen eten: schuif maar an!

Elke laatste vrijdag van de maand kunt u komen eten in Kulturhus ’t Kruispunt in Laren. Een leuke manier om elkaar te ontmoeten in een gezellige omgeving. Vanaf 17.00 uur zorgen gastvrouwen voor een hartelijk welkom en kunt u eerst even van een drankje genieten. Daarna begint de maaltijd die onze koks hebben bereid. Reserveren is noodzakelijk. Kom er bij, er hebben zich al weer aardig wat mensen aangemeld. Bel 0573 – 401636 of mail naar info@kulturhuslaren.nl. De kosten bedragen € 9,50, inclusief een drankje.

Elke tweede zaterdag van de maand: Repair Cafe van 09.30 tot 12.30 uur

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op o.a. kleding, meubels, elektrische apparaten, speelgoed etc. Ook reparatiedeskundigen zijn aanwezig, professionals of gewoon handige mensen.

 Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen. Lees hierde huisregels die in het Repair Café worden gehanteerd.

De afgelopen jaren heeft ons Repair Cafe gemiddeld 75% van de aangeleverde goederen gerepareerd!!

Repair Cafe Laren op TV Gelderland

www.kulturhuslaren.nl

De website van het Kulturhus wordt steeds beter bezocht. Uw website voor komende evenementen, terugblikken en alle praktische informatie over uw Kulturhus.

Er is ook een speciale versie ontwikkeld voor uw smartphone: alle informatie overzichtelijk gepresenteerd op uw scherm.

Mist u iets op de website? Laat het ons weten!

Facebook: Kulturhus 't Kruispunt

Like (nieuw in van Dale's woordenboek) ons op Kulturhus 't Kruispunt! 

 

---

De cursisten van Helene Gandolfi

De cursisten van de algemene groep en de portretgroep van kunstenares Helene Gandolfi tonen hun mooie werk.

T/m eind maart.

Ook exposeren?

Kulturhus ‘t Kruispunt biedt kunstenaars uit Laren en omgeving de mogelijkheid en de ruimte om te exposeren. Heeft u interesse om uw werk te exposeren stuur dan een mail met informatie en voorbeelden van het werk naar info@kulturhuslaren.nl

De expositiecommissie neemt daarna contact op.

---

Gezocht: gastvrouwen 

Taakomschrijving:

Kulturhus ’t Kruispunt is een multifunctionele accommodatie in Laren en biedt onderdak aan de bibliotheek en een groot aantal vaste en incidentele huurders. Voor het ontvangen en bedienen van bezoekers van het Kulturhus zoeken we enkele gastvrouwen. De gastvrouwen zijn steeds een vast dagdeel (ochtend, middag of avond) op werkdagen aanwezig. Taken zijn o.a. het voorbereiden van zalen voor bijeenkomsten, het zetten en klaarzetten van koffie en thee, het gastvrij ontvangen van bezoekers, het opruimen van de zalen na afloop van een bijeenkomst, afwassen (met een professionele vaatwasmachine) en eventueel lichte huishoudelijke werkzaamheden. 

U krijgt een vrijwilligersvergoeding van € 4,50 per uur.

Eisen aan de vrijwilliger:

De gastvrouw dient, naast het hebben van een gastvrije, positieve werkhouding, gevoel voor service te hebben en representatief zijn.

Heeft u interesse? Bel met Herman Schaap 0573-401636 of stuur een mailtje naar info@kulturhuslaren.nl.

---